Profit v.s. Planet

Profit v.s. Planet

Profit v.s. Planet: Kiezen of Combineren?

De huidige ecologische en sociale uitdagingen dwingen om na te denken over de toekomst van organisaties. Maar wat zijn de opties? En welke strategieën zijn effectief om sociaal-ecologische problematiek aan te pakken zonder de economie in gevaar te brengen?

Geïnspireerd op de Duurzame Troonrede 2024 duiken we dieper in drie mogelijke scenario's en de onlosmakelijke verbondenheid tussen economie en ecologie. 

Scenario 1: Doorgaan met de huidige productie- en consumptiewijzen

Wanneer we niets veranderen en vasthouden aan de huidige productie- en consumptiewijzen lijkt op korte termijn gunstig voor de economie: bedrijven blijven winst maken, de werkgelegenheid blijft stabiel en de markten floreren. Het zou lijken alsof we de economische stabiliteit weten te behouden zonder substantiële risico’s.

Echter, dit scenario negeert de lange termijn gevolgen voor mens en milieu. Zonder structurele veranderingen zal de ecologische schade toenemen, wat onvermijdelijk leidt tot catastrofale gevolgen voor de samenleving. Denk aan de toenemende effecten van klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen waar meer dan 50% van de totale economie van afhankelijk is. Dit alles zal uiteindelijk niet alleen de ecologie, maar ook de economie doen instorten. De korte termijn winst wordt op deze manier een lange termijn verlies voor zowel de ecologie als de economie.

Scenario 2: Radicaal stoppen met ecologisch destructieve productie en consumptie

Het tweede scenario is het onmiddellijk beëindigen van alle ecologisch-destructieve productie- en consumptiewijzen. De gevolgen van zo'n radicale verandering zijn zeer goed nieuws voor de ecologie, echter desastreus zijn voor de economie. De bestaande productieketens zullen instorten, wat onvermijdelijk leidt tot massale werkloosheid, economische ineenstorting en een diepgaande maatschappelijke ontwrichting. Geen fijn vooruitzicht als je het ons vraagt.

Scenario 3: Transitie naar duurzame businessmodellen

De derde richting, en wellicht de meest gebalanceerde optie, is een fundamentele herziening van businessmodellen, waarbij organisaties streven naar het combineren van financiële, sociale en ecologische waarde. Deze benadering erkent dat economie en ecologie geen gescheiden werelden zijn, maar dat ze nauw met elkaar verbonden zijn. Dit vraagt om innovatie, maar ook om samenwerking tussen bedrijven, overheden en de consument. Wanneer we deze richting kiezen, investeren we niet alleen in het voortbestaan van de samenleving en de planeet, maar ook in het voortbestaan van de economie en het bedrijfsleven.

Economie en ecologie: Communicerende vaten

Deze drie scenario’s maken één ding duidelijk: economie en ecologie zijn nauw met elkaar verweven. Willen we deze in balans brengen, dan kunnen bedrijven niet langer alleen focussen op economische winst zonder rekening te houden met de ecologische en sociale gevolgen van hun activiteiten. 

Wat ons betreft is de kernboodschap vrij simpel: economie en ecologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe je het ook wendt of keert, deze systemen beïnvloeden elkaar direct. Als de economie floreert ten koste van het milieu, betalen we vroeg of laat de prijs. Andersom geldt dat een gezonde ecologie uiteindelijk leidt tot een duurzame economie.

Omarm de chaos. Neem regie. Wees de systeemverandering. 

De keuzes die vandaag gemaakt worden, bepalen hoe organisaties morgen zullen functioneren. Wij sluiten ons graag bij de oproep die Kees Klomp doet in zijn troonrede: Omarm de chaos. Neem regie. Wees de systeemverandering. Belichaam hoop. Zo kunnen we samen bouwen aan een nieuw systeem waarin financieel succes hand in hand gaat met (of liever nog, een positieve bijdrage levert aan) de natuur en ons welzijn en welbevinden. 

Geinspireerd op De Duurzame Troonrede: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/de-duurzame-troonrede-door-kees-klomp

Meer weten?

Sander van den Dries

Strateeg & founder

088 2039 999

sander@thebutterflygeneration.nl